Як працювати вночі: Поради для таксистів

Таксисти часто працюють не лише у денний, а й у нічний час. У темний час доби важливо бути обережнішим, тому що нерідко є втома і сонливість, а на дорозі можна зустріти водіїв у стані сп’яніння. Вночі гірша видимість, через це важче розпізнавати дорожні знаки та пішоходів. Щоб робота в цей час була безпечною та комфортною, буде корисно дотримуватись певних рекомендацій.

Содержание

  1. Чи така шкідлива нічна робота?
  2. Що робити, якщо відмовитися від нічних змін не можна?
  3. Режим сну при нічних змінах
  4. Як правильно харчуватися в нічні зміни
  5. Не потрібно зловживати кавою та енергетиками
  6. Якщо дуже хочеться спати, краще переключити увагу на інші завдання та зробити паузу
  7. Після зміни
  8. Висновок

Чи така шкідлива нічна робота?


Якщо таксувати в темний час доби, це може призвести до недосипання, безсоння та вигоряння. Через це підвищується ризик помилок та нещасних випадків, оскільки знижується пильність та час реакції. Водії часто стають неуважними, у них може знижуватись імунітет, виникати дратівливість та депресія.
Ці та інші наслідки зазвичай виникають при частій роботі в таксі в нічну зміну. При цьому кожен організм індивідуальний, тому не можна впевнено сказати, як він відреагує на подібний графік.

робота в таксі

Що робити, якщо відмовитися від нічних змін не можна?


Для підтримки здоров’я та виключення небезпечних ситуацій потрібно розібратися, як працювати у таксі вночі. Важливо вміти відновлюватися після нічних змін і складати правильний графік, дотримуватись певного способу життя.
Рекомендації:

  • Не можна чергувати денні та нічні зміни у випадковому порядку. Комфортним стане графік, коли йде одна зміна вночі, потім відпочинок і потім 1-2 денні зміни.
  • Можна спробувати повертати графік за годинниковою стрілкою. Припустимо, взяти зміну вдень, а наступну – увечері, після чого – нічну. Організм поступово адаптується до такого графіка.
    Варто орієнтуватися на своє самопочуття та коригувати порядок змін. Якщо здоров’я сильно погіршиться, доведеться замислитись про відмову від подібної роботи.

Режим сну при нічних змінах


Слід контролювати режим сну, оскільки залежить від рівня втоми водія. Потрібно шукати час для відпочинку до початку зміни. Після роботи допускається поспати трохи більше 3-4 годин. При цьому відпочивати потрібно у затемненій кімнаті – цьому посприяють щільні штори, жалюзі. Денне світло може підбадьорити, і в результаті не вдасться заснути. Деяким простіше не лягати одразу після роботи, а дочекатися вечора. Не всі можуть заснути будинок, особливо якщо живуть не одні.
Якщо наступної ночі не потрібно виходити працювати на таксі, потрібно подбати про якісний 8-годинний сон. Важливо лягти раніше і надіти беруші, щоб шум не завадив. Щоб якнайшвидше заснути, можна послухати спокійну музику або почитати книгу. Важливо дотримуватись певного графіка навіть у вихідні дні, щоб організм підготувався перед нічною зміною.

таксі

Як правильно харчуватися в нічні зміни


Іноді у людей, які працюють у таксі вночі, виникають проблеми із травленням. Може турбувати біль у животі, відсутність дефекації, нетравлення. Це пов’язано з порушенням режиму дня, адже через нічні зміни важко правильно організувати харчування.
Рекомендовано вживати їжу кілька разів за ніч та невеликими порціями. Вибрати варто продукти, які нескладно переварити:

  • салати;
  • фрукти;
  • овочі;
  • птах;
  • деякі види молочку.
    Від гострого та жирного краще відмовитись, бо після подібної їжі починає хилити в сон. Насолоди теж не рекомендовані – після них виникає енергетичний провал.
    При виборі раціону важливо орієнтуватися на індивідуальні особливості організму, наявність проблем із органами ШКТ. Наприклад, при гастриті буде показана дієта, а люди зі здоровим шлунком можуть дозволити собі різноманітні продукти.

Не потрібно зловживати кавою та енергетиками


Кава та енергетичні напої допомагають не заснути під час нічної зміни у таксі. При цьому важливо контролювати їхню кількість, щоб уникнути проблем зі здоров’ям. Дозволено пити до 3-5 склянок кави за відсутності високого артеріального тиску та хвороб серця. Якщо організм погано реагує на цей напій, краще зменшити його чи повністю відмовитись.
Щодо енергетиків, на тиждень допускається вживати до 5 банок по 330 мл. Кількість може змінитися, оскільки визначається особливостями людини та станом здоров’я. Одного дня не можна випивати кілька банок, бажано обмежитися однією. Після енергетика кілька годин з’являється бадьорість, але потім стан може різко погіршитися. У деяких виникає тривожність, безсоння і навіть непритомність, а це особливо небезпечно за кермом.

Якщо дуже хочеться спати, краще переключити увагу на інші завдання та зробити паузу


Саме сонливість часто призводить до фатальних помилок та аварій, тому важливо зберігати бадьорість. Не можна зловживати напоями, що бадьорять, так як можна сильно нашкодити здоров’ю. Коли захочеться спати, краще тимчасово не брати замовлення і переключити на інші завдання. Можна зайти в магазин, перекусити, зробити зарядку або трохи прогулятись на свіжому повітрі.
Декому допомагає трохи поспати, обравши тихе місце для паркування. Достатньо 15-30 хвилин для того, щоб підбадьоритися. Головне, при сильній сонливості не продовжувати рух і зупинити транспортний засіб після завершення замовлення. Людина може помітити, як він засне, тому не можна ризикувати.

Після зміни


Бажано після роботи на таксі вночі поспати – до 5 годин. Можна завести будильник чи попросити когось розбудити. Якщо поспати довше, потім буде важко ввечері заснути, і графік знову зіб’ється.
Після пробудження варто випити кави та зробити зарядку, можна прийняти їжу. Корисно прогулятися на свіжому повітрі або присвятити час справам, якщо залишиться час.

Висновок


Організм людини здатний багато до чого звикнути, але все одно важливо про нього піклуватися. Тоді людина добре почуватиметься і мінімізує наслідки нічної роботи. Роботодавці рідко замисляться про здоров’я водіїв, тому людина сама має скласти зручний графік.

Онлайн реєстрація

Якщо у вас є кілька автомобілів і водіїв, реєструйтеся як власник автопарку

+38

Зареєструвавшись, ви приймаєте Умови користування і Політика конфіденційності

Онлайн форма