Манера водіння автомобіля: які стилі водіння бувають і на що вони впливають

Стиль керування авто – це не тільки спосіб переміщення по дорозі, але й відображення характеру водія. Усвідомлене водіння передбачає дбайливе ставлення як до власного автомобіля, так і до інших учасників дорожнього руху. У цьому контексті важливі не лише навички, а й етичні норми: повага до пішоходів, дотримання дистанції та уважність до дорожніх знаків.

У статті розповімо про те, як пов’язані стиль водіння автомобіля та характер власника.

Содержание

  1. Стилі водіння автомобіля: які бувають
  2. На що впливає стиль водіння
  3. Стиль водіння таксиста
  4. Укладення

Стилі водіння автомобіля: які бувають

У 2009 році Томом Вандербільтом було випущено книгу, присвячену психології водіння. Вона стала світовим бестселером. Дослідник сказав, що багато людей проводять за кермом машини навіть більше часу, ніж із власною родиною. Це дозволило розкрити їх приховані риси характеру.

Далі ви дізнаєтеся про існуючі стилі водіння.

Агресивний

Це небезпечна манера водіння. Такі водії часто вдаються до різких маневрів. Вони не гидують тим, щоб підрізати попутний або зустрічний автомобіль. Агресивні водії у житті досить самовпевнені. Проте, вони не завжди здатні адекватно оцінити ситуацію на дорозі.

Стиль водіння автомобіля

Агресивний стиль водіння призводить до:

  • підвищеного зносу вузлів;
  • підвищеної витрати бензину.

Також не можна не згадати про підвищений ризик виникнення ДТП під час агресивної їзди.

Водії, які представляють цю категорію, можуть бути:

  1. Активні агресори. Вони надмірно самовпевнені, часто йдуть на обгін, а також підрізають інші машини.
  2. Принципові агресори. Поводяться агресивно лише в тому випадку, якщо хтось із учасників руху їм завадив.

Не важливо, яку саме категорію репрезентує агресор, оскільки діє він завжди однаково: вважає інших водіїв зайвими на дорозі та робить невиправдані маневри.

Хоча агресивні водії можуть скоротити час у дорозі, вони значно збільшують ймовірність аварій та створюють небезпеку для інших учасників дорожнього руху.

Дачний

У такого водія зовсім не обов’язково має бути дача, а також зла теща на пасажирському сидінні. Однак виявити його на дорозі не складно. Він усім своїм виглядом намагається показати, наскільки йому гидко їхати у потоці.

Особливості «дачника»:

  • на дорозі намагається не маневрувати, навіть якщо це потрібно;
  • вважає, що своєю манерою керування економить паливо (часто це не так);
  • може їхати між рядами, якщо відсутня розмітка;
  • не контролює дзеркала, тому що навіть не замислюється над тим, що може комусь заважати.

“Дачник” зневажає все і вся. Пішоходів – через відсутність автомобіля, власників бюджетних авто, власників люксових машин. Особлива ненависть спостерігається стосовно великовантажів за їх розмір.

Представники цієї категорії їдуть повільніше за нормальний поток. Якщо ви бачите на дорозі колись дорогий автомобіль, який рухається зі швидкістю близько 40 км/год. замість нормальних 90 км/год, то це точно «дачник». Такий стиль водіння призводить до швидкого зносу двигуна, а також підвищеної витрати палива.

Спокійний

Така манера керування може бути як у новачка, так і у водія зі стажем. Спокійний учасник дорожнього руху почувається спокійно. Якщо це новачок, він обмірковує всі дії на дорозі.

Манера водіння автомобіля

Для цього режиму їзди існують швидкісні рамки – від 60 до 100 км/год.

Водій зі спокійним стилем водіння нікуди не поспішає, не піддається на провокації, а також зберігає внутрішній спокій навіть у найнапруженіших ситуаціях на дорозі. Він здатний відчувати ритм руху, передбачати поведінку інших і реагувати на небезпеки.

Професійний

Така манера водіння автомобіля є найбезпечнішою. Однак досить важко виділити таку машину в потоці. Зрозуміти, що за кермом сидить професіонал, можна за такими ознаками:

  • плавний старт та гальмування;
  • вибір безпечного маршруту;
  • перебудова виконується за потреби.

Професіонал рухається зі швидкістю потоку, але витрачає менше бензину. Це відбувається через вибір економічних оборотів.

Професіонал знає ПДР, а також вміє передбачати дії інших учасників руху. Це включає увагу до дрібниць: стежити за погодними умовами, станом дороги і пішоходами.

Професійний стиль водіння характеризується терпінням та стриманістю. Водію необхідно контролювати свої емоції, уникаючи агресивних маневрів та поспішних рішень. Це вміння дозволяє не лише підвищити особисту безпеку, а й створити сприятливу атмосферу на дорозі.

Жіночий

Назва заходу керування не пов’язана зі статтю. Абсолютний факт, що є жінки, які входять до попередньої категорії. Автомобіль у водія теж може бути будь-яким.

Цей стиль їзди був названий «жіночим» через існуючі стереотипи. Йдеться про «типово жіночі вчинки», які мають на увазі водіння абияк:

  • керування МС без аналізу ситуації на дорозі;
  • використання мобільного телефону за кермом;
  • повороти з невідповідного ряду.

Такий стиль керування властивий і деяким чоловікам.

Манера водіння

Чоловічий

Чоловіків на дорозі більше ніж жінок. Однак це не означає, що всі вони ведуть як професіонали. Свою назву ця манера водіння отримала через те, що до жінок на дорозі привертається більше уваги. Навіть якщо вони безпечно поводяться на дорозі, помилок їм прощається менше.

Тривожний

Цей стиль властивий невротичного типу особистості. Такі водії завжди пам’ятають найгірший сценарій. Вони перевіряють маршрути, планують поїздки заздалегідь, а найменша помилка змушує їх нервувати. Для «тривожника» поїздка автомобілем часто ставиться справжнім випробуванням.

На що впливає стиль водіння

Стиль водіння впливає на:

  1. Стан транспортного засобу. Різкі розгони та гальмування погано позначаються на елементах автомобіля. Насамперед страждає система зчеплення, а також гальмівна система. Якщо не хочете, щоб авто передчасно вийшло з ладу, то відстежуйте частоту натискання «газ-гальмо-газ».
  2. Комфорт пасажирів. Через агресивну їзду, людину, яка перебуває на задньому сидінні, може захитати. Будьте уважні під час перевезення пасажирів зі слабким вестибулярним апаратом.
  3. Витрати бензину. Якщо водій допускає різкі маневри під час руху, відбувається нераціональна витрата палива. Рідше розганяйтеся, а також рідше використовуйте гальма для зниження швидкості.
  4. Ризик виникнення аварій. Недотримання правил дорожнього руху підвищує ризик потрапляння до ДТП.

Дотримуйтесь швидкісного режиму і не наражайте життя людей на небезпеку.

Стиль водіння таксиста

Манера водіння у таксистів може бути різною:

  1. Обережний стиль. Таксист уважний до деталей, а також дотримується правил дорожнього руху. Він здатний оцінити ситуацію на дорозі, тому що їде тихо та розмірено.
  2. Агресивний стиль. Таксист робить різкі маневри, порушуючи правила.

Робота в таксі на своєму авто вимагає дотримання правил безпеки. Також водій має поважати своїх клієнтів.  

Манера водіння таксиста

Укладення

Певні манери виробляються кожного водія. Однак не забувайте про те, що дорога є цілісним механізмом. Усі автомобілі – це учасники руху. Перед здійсненням будь-якого маневру обов’язково переконайтеся, що ви не створюєте перешкоди для інших водіїв. Дотримуйтесь правил дорожнього руху і будьте ввічливими, якщо хочете такого самого ставлення до себе.

Онлайн реєстрація

Якщо у вас є кілька автомобілів і водіїв, реєструйтеся як власник автопарку

+38

Зареєструвавшись, ви приймаєте Умови користування і Політика конфіденційності

Онлайн форма