Підготовка автомобіля до зими: корисні поради автомобілістам

З наближенням зими власникам автомобілів слід звернути увагу на підготовку своїх транспортних засобів до суворих умов. Зимовий сезон супроводжується не лише низькими температурами, а й ожеледицею, снігопадами, а також реагентами на дорогах. Несприятливі атмосферні явища можуть вплинути на безпеку та працездатність автомобіля.

У статті розповімо, як здійснюється підготовка автомобіля до зими в автосервісі.

Содержание

  1. Заміна шин
  2. Підфарбовування сколів та подряпин
  3. Перевірка акумулятора
  4. Скло
  5. Технічні рідини
  6. Система опалення
  7. Антифриз
  8. Ходова частина
  9. Ущільнювачі
  10. Інструменти
  11. Поради щодо підготовки авто до зими
  12. Лайфхаки для таксистів взимку
  13. Висновок

Заміна шин

Зміна покришок – це перше, що має зробити водій у разі погіршення погоди. Якщо термометр починає показувати температуру в 7-5 градусів за Цельсієм, то настав час їхати на шиномонтаж. Коли за вікном стане ще холодніше, літня гума почне становити небезпеку. «Перевзуйтеся» якомога раніше, щоб уникнути великих черг у шинних центрах.

Помилково думати, що для експлуатації автомобіля підійде будь-яка зимова гума. Необхідно враховувати умови, за яких ви проживаєте. Якщо це велике місто, де дороги чистяться регулярно, підійдуть фрикційні шини. Їхня особливість полягає в тому, що вони щільніше контактують з асфальтом. Для снігового бездоріжжя потрібна шипована гума.

Заміна шин

Увага! Перед встановленням шин обов’язково огляньте їх. Переконайтеся у відсутності тріщин, шипів, що випали, а також слідів зносу.

Настійно не рекомендуємо нехтувати зимовими покришками. На відміну від літніх, вони набагато м’якші за складом. Це означає, що гума гарантує гарне зчеплення з крижаною та сніговою трасою.

Підфарбовування сколів та подряпин

Дорожні реагенти та зимова волога – вороги для автомобіля. Річ у тім, що це чинники прискорюють процеси корозії металу. Саме тому при наближенні зимових місяців краще позбавитися всіх дефектів, які має ЛКП. Йдеться про подряпини, сколи. Це дозволить не лише покращити зовнішній вигляд авто, а й захистити його.

Якщо у вас немає можливості зайнятися ремонтом кузова, купіть пробник фарби. За допомогою пензлика підфарбуйте всі пошкоджені місця. Однак при настанні зими потрібно буде відвідати автомалярів. Тим більше, на автомобілі з високою ймовірністю з’являться нові дефекти, оскільки дороги посипаються не лише реагентами, а й піском.

Підготовка легкового автомобіля зовні до зими передбачає використання спеціальної плівки, що бронює. Вона захищає лакофарбове покриття. Кузов можна обклеїти як повністю, так і частково. Наданням такої послуги займаються автомайстерні.

Не забудьте оглянути автомобіль знизу. Переконайтеся, що захисне покриття знаходиться в хорошому стані. Якщо це не так, то не нехтуйте додатковою антикорозійною обробкою.

Використання плівки

Перевірка акумулятора

Відсутність належного харчування призведе до того, що взимку машина не зможе завестися. Спочатку огляньте акумулятор. Переконайтеся, що всі елементи є цілісними. Позбавтеся бруду на контактах, оскільки це погіршує роботу батареї.

Наступним кроком є ​​використання мультиметра. Пристрій дозволяє виміряти напругу на акумуляторі. Воно має становити близько 12,6-12,9 вольт.

Використовуйте вилку навантаження, щоб підключити її до клем акумулятора. Принцип її роботи схожий на мультиметр, але дає струм короткого замикання. Без навантаження показник має наближатися до 13 вольтів.

Скло

Непомітний скол на склі може перетворитися на тріщину взимку. Це відбувається через те, що в холодні місяці авто прогрівається зсередини, але зовні залишається холодним. Скло має властивість нерівномірно розширюватися при перепадах температур. Більше того, вода потрапляє у найдрібніші заглиблення, що призводить до її розширення при замерзанні.

Увага! Для дрібних відколів достатньо купити склад на основі епоксидної смоли. Якщо на склі є тріщини, то подумайте про його заміну.

Не забудьте про двірники. Якщо при використанні вони залишають розлучення, виконайте заміну. Не тягніть до холодів. Важливо, щоб водій завжди мав ідеальний огляд.

Технічні рідини

Щоб перевірити рівень технічних рідин, загляньте під капот. Огляньте усі бачки. Якщо потрібно, то долийте відповідні рідини. Для перевірки рівня олії у двигуні використовується спеціальний щуп.

Перевірка рідин

Система опалення

Щоб узимку в автомобілі було комфортно, необхідно перевірити роботу системи опалення. Дізнайтесь, чи не пошкоджено радіатор обігрівача. Також огляньте патрубки та шланги. Вони мають бути добре закріплені.

Антифриз

Він повинен відповідати рекомендованим стандартам, щоб уникнути замерзання системи охолодження. Не плутайте антифриз із «незамерзайкою», оскільки остання призначена для лобового скла авто. У антифризу інше завдання – охолодження двигуна під час його роботи.

Ходова частина

Сюди входить підвіска, гальмівна система та кермо. Переконайтеся, що такі елементи не мають ознак пошкодження:

  • гальмівні шланги;
  • кульові опори;
  • кермові наконечники;
  • амортизатори;
  • пружини.

Якщо не звернути увагу ходової частини, то ви ризикуєте зробити авто некерованим. Чи треба говорити, що це особливо небезпечно взимку.

Перевірка ходової частини автомобіля

Ущільнювачі

Досвідчені автомобілісти радять натирати ущільнювачі силіконовим мастилом. Це не тільки підвищує еластичність гуми, а й витісняє воду. Обробіть гумки у дверях, а також кришках капота та багажника.

Інструменти

Зимова дорога може становити небезпеку. Важливо заздалегідь покласти у багажний відсік такі інструменти:

  • Буксирувальний трос. Дозволить витягнути машину із кучугури.
  • Домкрат. Потрібен для екстреної заміни колеса.
  • Складна лопата. Можна використовувати у випадку, якщо машина забуксує у снігу.
  • “Антілед”. Дозволить швидко очистити скло.

Також киньте в багажник сокирку, рукавички, ліхтарик, молоток.

Поради щодо підготовки авто до зими

Підготовка автомобіля до зими – необхідні заходи:

  1. Якщо у вас дизельний автомобіль, то придбайте спеціальну присадку антигель. Перед заправкою додайте її в бак, щоб паливо не густіло на морозі.
  2. Якщо у вас бензиновий автомобіль, то придбайте спеціальний засіб для видалення вологи. Це дозволить уникнути утворення конденсату у бензобаку.
  3. Після встановлення зимової гуми не забудьте відрегулювати тиск. Це дозволить уповільнити знос шин.
  4. Придбайте розморожувач замків. Якщо вони замерзнуть взимку, то ви все одно зможете швидко потрапити до машини.
  5. Щоб позбавити скла фар від застарілого нальоту, використовуйте спеціальний засіб. Також підійде звичайна зубна паста.
Підготовка автомобіля до зими

Лайфхаки для таксистів взимку

Робота в таксі вимагає від водія грошових вкладень під час підготовки авто до зими. Ось кілька лайфхаків, які допоможуть позбавити вас зайвих проблем на дорозі:

  1. Додаткове місце для зберігання. Щоб не встановлювати гачки для одягу, які постійно ламаються, передбачте сітку над задніми сидіннями.
  2. Використовуйте антисептик для рук, щоб розморозити замок. Гель має властивість розтоплювати лід.
  3. Використовуйте лак для нігтів для усунення подряпин на лобовому склі. Нанесіть прозорий лак на скол, щоб уникнути тріщин надалі.
  4. Олія допоможе уникнути примерзання дверей. Для цього змастіть їм гуми ущільнювача, а потім використовуйте паперові рушники.

Висновок

Зі статті ми з’ясували, як здійснюється підготовка автомобіля до зими. Виконавши всі пункти чек-листа, ви зможете безпечно та комфортно експлуатувати машину. За невчасну зміну літніх шин на зимові не передбачено штрафу. Інспектор ДАІ може оштрафувати водія за умови, що забороняють пересування на ТЗ.

Онлайн реєстрація

Якщо у вас є кілька автомобілів і водіїв, реєструйтеся як власник автопарку

+38

Зареєструвавшись, ви приймаєте Умови користування і Політика конфіденційності

Онлайн форма